Women on Waves, logeproject Aqua

Borndiep, voorkomen van onveilige abortus

Women on Waves, opgericht in 1999 door Dr. Rebecca Gomperts, is een Nederlandse non-profit organisatie die zich bekommert om de rechten van de vrouw. Haar missie is bij te dragen tot de preventie van ongewilde zwangerschappen en het voorkomen van onveilige abortus provocatus over de hele wereld. Het preventieve luik bestaat uit het geven van algemene informatie, het geven van advies en seksuele voorlichting. Verder helpt zij daadwerkelijk door het verstrekken van anticonceptiva en het uitvoeren van veilige abortus. Tevens zoekt zij steun voor de liberalisering van abortuswetgeving overal ter wereld. Dit alles kadert in de visie om vrouwen overal ter wereld in staat te stellen, bewuste en weloverwogen beslissingen te nemen over geboorteregeling.
Ongeveer 25% van de wereldbevolking woont in landen met zeer restrictieve abortuswetgeving, vooral in Latijns Amerika, Afrika en Azië. In deze landen gelden de strengste abortuswetten. In sommige landen, zoals Chili, krijgen vrouwen nog altijd gevangenisstraf voor abortus. Als je bedenkt dat iedere 6 minuten een vrouw overlijdt aan de gevolgen van een illegale en onveilige abortus, dan is het bestaan van deze organisatie noodzakelijk.

kliniek

Women on Waves heeft een mobiele gynaecologische kliniek ontwikkeld. Deze kan eenvoudig op een schip worden geladen en worden vervoerd naar waar ter wereld het maar nodig is. Van op zo’n schip kan Women on Waves anticonceptiemiddelen verstrekken, informatie, trainingen en workshops geven en veilige en legale abortus aanbieden buiten de territoriale wateren in landen waar abortus illegaal is. Women on Waves maakt voor abortus gebruik van de abortuspil Mifepristone en Misoprostol. Women on Waves is in Nederland geregistreerd als een liefdadigheidsorganisatie onder Artikel 24 lid 4 van de Successiewet 1956. Toch ligt de organisatie onder vuur ook in het liberale Nederland. Zij wil dat de abortuspil bij de drogist te koop wordt. Als we het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw daadwerkelijk respecteren, dan is Women on Waves van mening dat de abortuspil net als de morning-afterpil bij de drogist beschikbaar moet zijn. Medicamenteuze thuisabortus is verantwoord tot een zwangerschapsduur van negen weken. De meeste mensen realiseren zich niet dat zelfs met degelijke anticonceptiva zoals condoom en geboorteregelingspil, de preventie tegen zwangerschap, slechts 95% tot 99,9% bedraagt. Hierdoor en door foutief gebruik bedraagt de kans op zwangerschap 2%. Dit betekent dat over een periode van 30 jaar (de leeftijd van 15 tot 45) en een regelmatig seksueel contact, 60% van de vrouwen ongewenst zwanger wordt.

Langenort

Tegenstanders wijzen op het risico van misbruik en een te gemakkelijke toegankelijkheid van deze medicamenteuze abortus. Wij zijn echter eveneens van mening dat hoewel misbruik na negen weken nooit uit te sluiten is, ook zonder deze abortuspil vrouwen zullen grijpen naar gevaarlijke manieren om hun zwangerschap af te breken, bijvoorbeeld door niet professionele curettage of het innemen van prostaglandine bevattende medicatie zoals Arthrotec. Op de tegenwerping van te gemakkelijke toegankelijkheid past slechts het antwoord dat (financieel) toegankelijke anticonceptie en goede seksuele voorlichting de belangrijkste voorwaarden zijn voor een laag abortuscijfer. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat een ruimere toegankelijkheid van de abortuspil dit zal veranderen.

Wij willen Dr. Rebecca Gomperts, in 2001 in de VS uitgeroepen tot vrouw van het jaar door het Ms. magazine, en haar team steunen in haar strijd voor de zelfbeschikking van de vrouw.

embleem, women on waves, voorkomen van onveilige abortus


http://www.womenonwaves.org/


Stichting Women on Waves
Postbus 15683
1001ND Amsterdam
tel/fax +31 (0)20 465 0004

XHTML      CSS